7 tips voor jouw perfecte LinkedIn-post
LinkedIn is een fantastisch platform dat ervoor zorgt dat je organisch bereik krijgt door middel van je eigen bijdragen. Wanneer jij beter zichtbaar wilt zijn op LinkedIn, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Heb je kennis van psychologie? Dan is dit voor jou een makkie.
Hoe werkt het nou precies? Als iemand op LinkedIn door zijn of haar feed scrolt en jouw berichten komen voorbij, dan zorgt de creatieve, visueel ingestelde rechterhersenhelft ervoor dat je berichten gezien worden. Maar de rationele, taalgeoriënteerde linkerhersenhelft bepaalt of jouw berichten daadwerkelijk gelezen worden. Die beslissing wordt in een fractie genomen, dus de impulsen die via beide hersenhelften lopen moeten dezelfde boodschap overbrengen, anders haken mensen af. Concreet betekent dit dat je tekst en je beeld goed op elkaar afgestemd moeten zijn.
Wij vertellen jou hieronder 7 tips die je direct kunt toepassen op LinkedIn!
Tip 1: Trigger de lezer in de eerste 2 á 3 zinnen om te klikken op ‘lees verder’
Wanneer je signaal woorden gebruikt als ‘dit’ en ‘deze’ wek je nieuwsgierigheid op bij een lezer.
– Met deze 5 tips kun jij gestructureerder werken.
– Dit is hoe een werkdag bij Lot Louisa eruitziet.
Nieuwsgierigheid kun je ook prikkelen door de woorden als “hoe” en “waarom”
– Waarom 84% van de Nederlanders….
– Hoe je met 3 simpele handelingen je mailbox….
Tip 2: Werk zo visueel mogelijk
Hoewel een tekst only-post af en toe ook prima is, maak je je post krachtiger door ze visueler te maken. Uit onderzoek is gebleken dat hersenen visueel zijn ingesteld, hierbij is 90% van informatie dat naar onze hersenen gestuurd wordt visueel.
Plaats meerdere foto’s, deze verschijnen dan in de volgorde van je selectie. Houd hier dus rekening mee. Momenteel is eer een nieuwe functie aan het uitrollen waarbij de foto’s worden getoond in een carrousel.
Iets wat je zeker niet moet doen is gebruik maken van stockfoto’s. Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar de meeste stockfoto’s zijn te gelikt. Je wilt juist een pure foto posten die jouw verhaal vertelt.
Tip 3: Gebruik 3 tot 5 relevante hashtags
Zorg ervoor dat je eerst onderzoek hebt gedaan naar de hashtags. Hoe je dit doet? Vul in de zoekbalk op LinkedIn de hashtag in, klik op bijdragen, klik door op een bericht en vervolgens zie je hoeveel volgers er zijn op deze hashtag. Ook kun je een eigen hashtag erbij zetten die gekoppeld is aan het bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan #werkenbij(bedrijfsnaam) of #(bedrijfsnaam).
Waar zet je hashtags neer? Deze plaats je onderaan je bericht op LinkedIn, nooit in je tekst! Dit zorgt voor een prettige leeservaring voor de lezer van je bericht. Voeg je slimme hashtags toe? Dan wordt jouw content gemakkelijker gevonden!
Tip 4: Maak je content snackable
Heb je een wat langere tekst? Zorg dan voor voldoende witruimte en plaats niet alles achter elkaar. Je tekst wordt onbewust beter gelezen als er witregels tussen de alinea’s staan. Wil je iets opsommen? Zet dan niet alles achter elkaar, maar maak gebruik van bulletpoints of vinkjes. Die kun je eenvoudig kopiëren vanuit Word of WhatsApp.
Vermijd ook zoveel mogelijk taalgebruik binnen jouw vakgebied. Ons brein is lui en wil zo min mogelijk energie verspillen aan het ontcijferen van alle berichten die we op LinkedIn voorgeschoteld krijgen. Dat betekent dat jouw content licht verteerbaar moet zijn. Dan wordt je tekst automatisch positiever beoordeeld. Houd het simpel en vermijd de ingewikkelde vaktermen (vooral in de eerste regels van je tekst). Probeer niet intelligent over te komen door ingewikkelde woorden te gebruiken, dit werkt averechts. Keep it simple!
Tip 5: Tag bedrijven of personen
Wanneer je een groter bereik wilt van je berichten, is het slim om personen of bedrijven te taggen in je bericht. Zorg er dan wel voor dat het relevante tags zijn.
Tip 6: Maak lijstjes
Cijfers hebben ook een sterke invloed op ons onbewuste brein. We houden van gemak en overzicht. Uit onderzoek is gebleken dat een oneven getal beter opvalt dan een even getal. Dit heeft te maken met symmetrie. Oneven getallen wekken interesse. Hierom geven wij de tip dit toe te passen op LinkedIn. Schrijf je een artikel waarin je tips deelt? Of geef je redenen waardoor je mensen wilt aansporen? Kies dan voor een oneven getal, dus geen 8 maar 7. En verwerk dit getal dan ook in de titel van je artikel.
Tip 7: Deel verhalen die raken
Er is bewezen dat content in de vorm van een verhaal altijd overtuigender is dan niet verhalende content. Verhalen roepen empathie op en zorgen voor verbinding. Door gebruik van storytelling stimuleer je zowel de linker- als rechterhersenhelft.
- Verhalen worden mede dankzij de vrijkomende dopamine ook beter onthouden (wel 20× zo goed).
- Verhalen zorgen voor verbinding, omdat we dankzij onze spiegelneuronen vaak dezelfde hersenactiviteit en emoties ervaren als de verteller.
- Verhalen interacteren met onze eigen ideeën en ervaringen.
- Verhalen zorgen ervoor dat we langer onze aandacht kunnen vasthouden (iets waar mensen normaalgesproken niet zo goed in zijn).
- Verhalen beïnvloeden ons gedrag. Mensen zijn na een goed verhaal sneller geneigd te reageren of in actie te komen.
Share to inspire