De 3 belangrijkste trends voor LinkedIn in 2024

Ben jij benieuwd naar de huidige LinkedIn-trends? Eén ding valt op, bedrijven humaniseren. Hiermee bedoelen we dat er veel aandacht is voor de mens in het bedrijf. Het gaat om het delen van echte verhalen en het opbouwen van een langdurige relatie met je doelgroepen. Ook is er ruimte voor fun. En als (micro)influencer bouwen we allemaal mee aan onze eigen communities binnen LinkedIn. Met als doel, pronken op zakelijk gebied.

Trend 1: Humanisering van bedrijven/merken

Authenticiteit wordt steeds belangrijker op social media. De toenemende populariteit van platforms zoals TikTok en BeReal omschrijven dit. Wie is de mens achter het bedrijf? Mensen doen liever zaken met mensen dan met een logo. Er zijn al meer persoonlijke manieren om jezelf voor te stellen op LinkedIn door middel van video en audioboodschap.
 
Persoonlijke verhalen doen het goed op LinkedIn. Storytelling, dat is allemaal niet nieuw. Wel nieuw is dat bedrijven steeds meer inzien dat dat de manier is om mensen aan je te binden.
 
Influencer marketing
Influencer marketing is niet meer alleen voor Instagram en TikTok. Ook op LinkedIn zijn de meeste influencers al gesignaleerd die terloops vermelden welk merk schoenen ze dragen. Er komt op LinkedIn meer aandacht voor ambassadeurschap. En dat start bij de eigen medewerkers als micro-influencer.
Ook heeft LinkedIn een functie waardoor het mogelijk wordt voor bedrijven om de posts van hun medewerkers te promoten. Mensen lezen namelijk liever berichten van andere mensen dan van bedrijven.
 
Bedrijven zullen op zoek gaan naar anderen om hun boodschap kracht bij te zetten. Maar waar gaat dit naartoe? Content-creators die zich in laten huren door bedrijven om betaald te krijgen voor hun content? Of voor de AI-content? De tijd zal het leren.
 
Humanisering van werk
Met het humaniseren bedoelen wij het zichtbaar maken wat de medewerkers te vertellen hebben. Transparantie en verhalen van ‘achter de schermen’ maken het bedrijf een aantrekkelijkere werkgever voor kandidaten. Storytelling en live contact met kandidaten spelen hierbij een grote rol. Op de LinkedIn-bedrijfspagina is meer ruimte om de normen en waarden van de organisatie te presenteren.
 
Echt contact met je doelgroep
Uitbreiding van zoek- en filtermogelijkheden op LinkedIn en meer inzicht van de statistieken van de socials geven bedrijven handvatten om de targeting te verscherpen. Echt contact met een gerichte doelgroep. Beter luisteren waardoor je beter kunt inspelen op wat zij willen. Alleen daarmee spring je eruit.
 
LinkedIn speelt daarop o.a. in met een live streaming en virtual events: LinkedIn Live en LinkedIn audio – een perfecte manier om je gezicht te laten zien en in gesprek gaan met je klanten. Een logische stap zou zijn om een chatfunctie op de bedrijfspagina aan te bieden om direct contact te hebben.

Trend 2: Community/relatie

 
In 2024 ligt de focus nog meer op het bouwen van relaties. Merken moeten minder pushen op producten en meer aan relaties met klanten bouwen door het aangaan van de dialoog. Nieuwe doelgroepen aantrekken door influencer en creator marketing, met name in B2B.
 
LinkedIn groepen
Met deze wetenschap ligt het voor de hand dat LinkedIn de groepen nieuw leven gaat inblazen. Maar onder de kenners zijn de meningen daarover verdeeld. In de basis is een groep, een community met gelijkgestemden, een geweldige tool om te groeien als bedrijf. Maar het valt vaker dan het staat met de (in)activiteit van de moderator van de groep. We laten ons verrassen door LinkedIn: in or out?
 
Interactie, interactie, interactie
Persoonlijke verhalen zijn interactie-kanonnen en ook de poll heeft, ondanks aan de overload aan polls, de drempel om te reageren verlaagd. In 2024 gaat het nog meer om interactie met de volgers. LinkedIn live en LinkedIn audio zijn mooie tools voor meer interactie met je community. In gesprek gaan met je volgers of je klanten. Een life chat voor bedrijven? Dit staat op onze wishlist.
 

Trend 3: Creativiteit

Een derde trend op social media is creativiteit. In deze tijden dreigende recessie moeten bedrijven veel creatiever zijn om met minder budget de aandacht te krijgen van (potentiële) klanten.
 
AI-contentgeneratie wordt de norm
Goed nieuws voor online marketeers. Persoonlijk contact en kennisdeling lijken alleen maar meer werk in te houden. Maar je krijgt hulp. Artificial Intelligence (AI) en machine learning come to the rescue.
Op LinkedIn zie je de eerste AI gegenereerde teksten al als experiment voorbijkomen. Opvallend is hoe goed de opdrachtgever zelf de teksten zelf vindt. Zelfs Canva biedt in de gratis versie de tekstgenerator Canva Magic Write aan. Het is nu voor iedereen binnen handbereik. So far for authenticiteit. Maar blijkbaar worden de teksten steeds beter op de ‘maker’ afgestemd.
 
Video en visuele content
Video’s zijn een zeer krachtige manier om mensen kennis met je te laten maken. Zie het succes van TikTok en Instagram. Korte niet-gepolijste video’s. Sommige doorgeplaatst op LinkedIn (Let op dat de muziekrechten van andere kanalen niet automatisch voor LinkedIn gelden). Stories waren echter geen succes op LinkedIn, Maar als onderdeel van je tijdlijn is video een sterke tool. Zeker nu je een link kunt toevoegen voor interactie.
 
LinkedIn beidt al voorzichtig een automatische ondertiteling. Alleen nog beschikbaar voor Engelstalige video’s (overigens heeft de ondertiteling wel correctie nodig), maar wij verwachten dat dit gaat worden uitgebreid naar meerdere talen.
Video is in te zetten als bijdrage, maar ook als je eigen videopitch in de coverstory of in een DM met je persoonlijke profiel.
Naast video komt er meer aandacht voor visuele content. Meer gebruik van documenten. Dit scheelt weer het lezen van vol getypte A4’tjes.
 
LinkedIn audio recorded als podcast
Podcasts winnen aan populariteit. Recording van je LinkedIn Audio als podcast is een logische volgende stap als dit blijft bestaan.
 
Snelle social selling
Social commerce krijgt op alle platforms meer aandacht. Het gaat steeds meer integreren in social zodat het voor klanten gemakkelijker is te shoppen zonder het platform te verlaten. Er is overall behoefte aan een kort bericht en snelle sales. Op LinkedIn zie je hier ook een vorm van: onder persoonlijke posts staat steeds vaker een vaste call-to-action blok als afzender. Zo kun je, zoals eerder genoemd, in je DM een voice- of videoboodschap sturen om het know-like-trust proces te bespoedigen. Op de bedrijfspagina kan sneller een demo worden aangevraagd door het toevoegen van het leadform.
 
En nog in de uitrol: product pages waarbij bedrijven een eigen pagina kunnen maken per product, zodat geïnteresseerden het specifieke product kunnen bekijken (wel mét recensies erbij en namen van andere bedrijven die dit product al gebruiken!) zonder het platform te verlaten.
Back to the roots: skills zijn key bij het vinden van nieuw werk
Een extra voetnoot aangezien LinkedIn draait om het vinden van economische kansen. Er is een overgang naar een organisatie die op vaardigheden is gebaseerd. Skills nemen een steeds belangrijkere plek in.
 
Uit onderzoek van LinkedIn zelf blijkt dat bijna 50% van recruiters nu in eerste instantie zoekt op vaardigheden in plaats van waar kandidaten vandaan komen en bij welke bedrijven ze hebben gewerkt. Maar daar blijft het niet bij, want je kunt wel zeggen dat je ergens goed in bent, maar het is handig als dit ook kan worden gecheckt. De validatie van deze skills gaat daarom een steeds grotere rol spelen. Op LinkedIn kun je met dit meer gewicht geven door een certificering toe te voegen.
 
Kortom, er valt nog veel te leren op LinkedIn-gebied!

Share to inspire