De nieuwe social mediatrend: influencers VS de-influencers
Je ziet de shoplog van je favoriete TikTokker online en het volgende moment staan de items in je winkelmandje. Je bent ge-influenced. Tegenwoordig worden de oren van onze kop geïnfluencet, dus zo gek is het niet dat het gat in jouw hand alsmaar groter en groter wordt. We hebben er allemaal last van.
Gelukkig is daar onze reddende engel: de de-influencer. Maar wat zijn de-influencers? De-influencers delen massaal hun oprechte review over producten die in hun ogen overrated zijn. Door de nieuwste social mediatrend houd jij je pakketbezorger nog een beetje te vriend!
Het is algemeen bekend dat consumenten zich sterk laten beïnvloeden door de mensen in hun omgeving. Om die reden hebben influencers invloed op de besluitvorming in ons (koop)gedrag. Meer dan de helft van de jongeren geeft aan dat zij producten eerder kopen op het moment dat hun favoriete influencer het aanprijst. Waar een influencer je overtuigt om bepaalde producten te kopen, waarschuwt een de-influencer je voor producten die de hype niet waard blijken te zijn.
Onder de hashtag #deinfluencing komen duizenden TikTokkers samen om ons haarfijn uit te leggen welke producten niet doen wat ze beloven. Ook Noor de Groot, beter bekend als Queen of Jetlags, doet mee aan de trend. ‘Normaal was ik mijn haar één keer per week, maar zodra ik dit product gebruik heb ik continu vet haar’, zegt de influencer over het hoog aangeschreven product Olaplex.
Maar waar komen de de-influencers opeens vandaan? Daarvoor gaan we even terug in de tijd. Afgelopen januari werd beautyinfluencer Mikayla Nogueira beschuldigd van het dragen van nepwimpers tijdens een betaalde mascaracampagne voor L’Oréal. Het gevolg? Heel TikTok in rep en roer. Het vertrouwen in de influencers verdween en duizenden ‘De-influence with me’ video’ s verschenen op het platform. Zo willen mensen ervoor zorgen dat social media betrouwbaarder en eerlijker wordt.
De social mediatrend is dus viraal gegaan na de mascara gate van Mikayla Nogueira. Wij hadden de trend echter zien aankomen. Over het algemeen zijn mensen het beu om op social media te horen welke producten zij nodig hebben. Zeker met de huidige prijs van het leven.
Wij zijn in ieder geval blij met de komst van de nieuwe trend. De de-influencing trend stimuleert ons om een keer ons geld in de zak te houden en zorgt voor eerlijke en betrouwbare reviews van producten. Bye bye bad products!
Share to inspire