Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

De termen SEO en SEA heb je vast wel een keer gehoord, maar wellicht zijn ze langs je heen gegaan. Al die Engelse termen, die kan je tegenwoordig niet allemaal meer onthouden. Maar deze termen zijn zeker van belang om te onthouden voor als je gevonden wilt worden op sociale media of het web.
 
Deze termen hebben allebei te maken met zoekmachines. Deze termen zorgen ervoor dat je op de eerste pagina van Google of andere zoekmachines zoals Bing of DuckDuckGo terecht komt. Waar staan deze termen dan voor? SEO staat voor Search Engine Optimization en SEA staat voor Search Engine Advertising. Heel leuk deze Engelse termen, maar wat betekent dit in het Nederlands? Search Engine Optimization betekent in het Nederlands, zoekmachine optimalisatie en Search Engine Advertising betekent zoekmachine adverteren. Leuk dat je dit nu weet, maar wat houdt het in?
 
SEO
De SEO heeft betrekking op de organische (onbetaalde) zoekresultaten. Meestal zijn dit negen of tien onbetaalde zoekresultaten op een pagina. Deze organische zoekresultaten worden ook natuurlijke zoekresultaten genoemd. Simpel gezegd gaat het bij SEO om de zoekresultaten exclusief de betaalde zoekresultaten of advertenties. Deze SEO zoekresultaten hebben geen ‘Adv’ balkje bij het resultaat staan, dit heeft een SEA wel. Hierbij kan je jouw (klik)resultaten minder goed meten, vergeleken bij een SEA.
 
SEA
Met SEA worden de betaalde zoekresultaten bedoeld, namelijk de advertenties. Deze SEA zoekresultaten zijn te herkennen aan het ‘Adv’ balkje dat bij het resultaat staat, Google is bijvoorbeeld verplicht om dit te melden. Bij een SEA kan je direct zien hoeveel een campagne heeft gekost en hoeveel klikken en conversies, het percentage bezoekers, een campagne heeft opgeleverd.
 
Wat kan je het beste doen?
Het resultaat met jouw SEO is blijvend, terwijl dit bij SEA niet zo is. Als je een betaalde campagne, zoals bij een SEA, stop zet ben je als website niet meer zichtbaar in Google. Mensen kunnen hierdoor jouw website niet meer vinden. Bij een SEO heb je niet te maken met advertentiebudgetten, wat bij een SEA wel zo is. Als je eenmaal gevonden wordt in Google, dan is de klik naar jouw website gratis. Het grootste verschil in SEO en SEA is de tijd. Bij een SEO ben je veel meer tijd kwijt aan het goed vindbaar maken van jouw website dan bij een SEA. Logisch, want daar koop je jouw zichtbaarheid.

Share to inspire